• Home
  • u wilt uw bedrijf verkopen / een bedrijf kopen

u wilt uw bedrijf verkopen / een bedrijf kopen

Waarschijnlijk komt het maar één keer in uw leven voor, dat u uw bedrijf verkoopt en de beslissing daartoe is een ingrijpende zaak: u gaat het resultaat van jarenlang hard werken verzilveren, u realiseert uw pensioen, of u verdient daar anderszins mee.

U wilt dan wel, dat alles goed gaat en dat vereist een gedegen voorbereiding: bepalen van de prijs, vinden van de juiste koper, voeren van onderhandelingen uitmondend in een goed contract, een contract, dat niet meer uit de la hoeft te worden gehaald.

In het geval u een bedrijf koopt geldt, eigenlijk, hetzelfde, zij het, dat daarbij eerst moet worden bepaald waarom (met welke doelstelling: vergroting omzet, efficiency, synergie, opkopen concurrent, etc.) wordt gekocht, is het echt nodig, voegt het écht toe en hoe zit het met de financiering.

Het is goed u hierbij te realiseren, dat een slechte overname desastreuze gevolgen kan hebben en het is dus niet verstandig aan de voorkant niet voldoende, ook kritische, vragen te stellen, uw wederpartij, zogenaamd, te slim af proberen te zijn, dit levert het (zeker op den duur) niet op, duidelijkheid wel.

Veel mensen vinden, dat dit de sfeer zou verpesten, het was nu net zo gezellig met elkaar en de champagne was al ontkurkt, maar het is eerder zo: beter (alsnog) geen deal, dan een slechte deal.

Hoe is het, wanneer na een verkoop of overname blijkt, dat er belangrijke dingen over het hoofd zijn gezien/niet aan de orde zijn gekomen als gevolg van te weinig vragen, of een te oppervlakkige (ook technical) due diligence, omdat de sfeer toch zo leuk was en/of het allemaal al zo duur werd?

In dit soort gevallen is goedkoop duurkoop, want: wat als dan de omzet tegenvalt, het klantenbestand niet is wat werd gezegd, er meer schulden/verplichtingen zijn, dan gedacht en op de (eventuele) lening voor de koopsom, daardoor, niet of maar moeilijk kan worden (af)betaald, waardoor er liquiditeitsproblemen, of nog erger, (kunnen) ontstaan.

De koper van uw bedrijf of u, als koper van een ander bedrijf, denkt dan: ik ben bekocht, ik heb nu een kat in de bekende zak.

Op zo’n moment wordt er plotseling naar het contract gekeken en stel, dat dit, om kosten te besparen, maar even van het internet is geplukt, of een goede bekende heeft dit, om u te helpen, even snel in elkaar gezet (want, ach, advocaten zijn, immers, zo duur), er geen garanties en zekerheden zijn bedongen, de wederpartij ook geen verhaal biedt, dan is, het is al gezegd: goedkoop = duurkoop.

De kans is groot, dat er in dat geval (alsnog) advocaten (moeten) bijkomen en, ja, het eindigt, uiteindelijk, vaak met twee verliezers.

De moraal van het verhaal: fouten worden aan de voorkant gemaakt, ga niet over één nacht ijs, bereidt u goed voor, weet wat en waarom u wilt verkopen/kopen, verdiep u in de koper of verkoper, bespaar niet op kosten, zorg ervoor dat u alles goed geregeld hebt.

Een 100% waterdicht contract bestaat, in feite, niet, in zo’n contract zijn slechts de belangen van één der partijen meegenomen en dan komt er nooit iets van een (evenwichtige) deal, één waarbij de belangen van beide partijen aan bod zijn gekomen, zo’n deal houdt op den duur niet stand.

Het risico, dat er iets misloopt, kan nooit helemaal worden uitgesloten., wel zorgt een goed voorbereid en geformuleerd contract ervoor, dat dit risico wordt beperkt en daarmee worden dan toch veel ellende en kosten voorkomen of beperkt.

ROESINK DE ZEEUW heeft op dit gebied de nodige ervaring en daarmee kunt u goed worden geholpen. 

Algemene voorwaarden

Op de werkzaamheden van iedere advocaat zijn van toepassing de algemene voorwaarden, zoals u die eenvoudig elders op deze website kunt vinden. Op verzoek wordt u daarvan, zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden, een exemplaar toegestuurd.

CONTACT

AdvocaatMr D. Roesink
Telefoon+31 35 693 6464
Fax+31 35 693 6944
E-mailroesink@lawmasters.eu

Contact

© Vijverzicht B.V. Alle rechten voorbehouden.